Sportovní akademie Mapeto po dvacáté třetí, letos s mezinárodním nádechem

Je krásný sobotní podvečer 21. července a na čtyřech různých místech našeho kraje sesedá po třech hodinách cyklistického přesunu z kol na 60 sportovně založených dívek a chlapců z různých koutů ČR, ale i zahraničí. Choceň, Vysoké Mýto, Česká Třebová, Pardubice, Vamberk, Letohrad, Žamberk, odlehlejší města, například Praha, Trutnov, Veselí na Moravě, Uherské Hradiště, tisíce kilometrů vzdálené kouty – japonská Fukuoka a americký Linnfield ve státě Massachusetts, to jsou místa, odkud přijeli a nyní se představují svým novým kamarádům. První noc pod širákem a zítra ráno znovu nabalí kola, aby ukrojili další porci kilometrů a před obědem se všichni setkali na Pastvinské přehradě, kde program začne doopravdy. Je jim 9 – 15 let a mají mnoho společného – snahu, bojovnost, odhodlanost, hravost, trochu zvědavosti, ale hlavně chuť učit se a poznávat. To vše zabaleno do sportovního hávu, pod vedením deseti zkušených instruktorů a pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje, pana Martina Netolického.

Mohou být ve svém živlu, protože je pro ně připraveno seznámení s méně tradičními, leč lákavými sporty, tréninky, soutěže, turnaje, hry, výběrové aktivity i volnočasové sportování. A jaké že sporty byly letos na pořadu? Pro Mapeto tradiční – kanoe, kajaky, lanové dráhy, skalní lezení, rogaining, duatlon, softbal, florbal, sportovní střelba, pétanque, stolní tenis. Doplňkové – tenis, frisbee, volejbal, box, bad a speedminton, spinladder a letos snad nejoblíbenější paddelboardy. Ti nejstarší si mohli vyzkoušet i potápění s kompletním potápěčským vybavením. Pro upevnění týmového ducha absolvovali všichni účastníci i celou řadu kolektivních soutěží v rámci soutěže družstev Rallye Pastviny.

A jak vše dopadlo? To viděla víc než stovka rodičů při vyhlašování výsledků u Obchodní akademie v Chocni, kam se unavení, avšak spokojení mladí sportovci na kolech poslední den přesunuli. Nejlepší obdrželi poháry, medaile a hodnotné věcné ceny, ale jednoznačnými vítězi se stali všichni, kteří tento náročný týden absolvovali.
S japonskými a americkými účastníky jsme se rozloučili předáním upomínkových skleněných plaket, hned druhý den odlétali se svými rodiči do svých domovů. Bylo hezké po celý týden sledovat postupné sbližování dětí z tří různých kontinentů, ze zemí se zcela odlišnou kulturou, tradicemi a hlavně jazykem. Všichni jsme se přesvědčili, že sport a přátelství pomáhá všechny rozdíly rychle smazat. A když devítiletá Sakurako, k překvapení všech, vytáhla na rozloučenou z pouzdra housličky a bravurně předvedla Concerto A minor J. Accolaye, za bouřlivého potlesku všech jsme si uvědomili, že stejné kouzlo má nejen sport, ale i hudba.

Všem Mapeťákům gratulujeme a těšíme se na shledání příští rok!

Za podporu Sportovní akademie Mapeto děkujeme i všem, kteří se na jejím úspěšném průběhu podíleli sponzorsky. Zvláštní poděkování patří hejtmanovi Pardubického kraje, panu Martinu Netolickému, který nad celou akcí převzal osobní záštitu.

Za tým instruktorů – Mgr. Tomáš Bek