Mapeto slaví 20 let

Přesně v této době před dvaceti lety se v hlavách tří kolegů tělocvikářů – MArtina (Skočílka), PEpíka (Kvapila) a TOmáše (Beka) zrodil nápad upořádat pro děti, které nechtěly trávit prázdniny jen pasivně, také něco navíc, než co předepisovaly osnovy školní tělesné výchovy. Začínající sportovci nebo jen šikovní jednotlivci bez jakýchkoliv sportovních zkušeností si mohli v rámci týdenního sportovního prázdninového setkání vyzkoušet, mimo jiné, tehdy málo dostupné adrenalinové aktivity – slaňovali jsme, stavěli lanové dráhy, půjčovali si kompletní vybavení na vodní turistiku, sami si vyráběli celou řadu netradičních sportovních pomůcek… Čas se nezastavil a nebylo snad sportu, který by se v naší nabídce dětem, dále již ve Sportovní akademii Mapeto, neobjevil.

Více než tisíc dětí nejen z Choceňska a Vysokomýtska, ale i z mnoha dalších míst z celé České republiky (zúčastnili se i děti ze Švýcarska, USA, Japonska, či Jihoafrické republiky) si vyzkoušely kanoe, kajaky, duo a triatlony, dodnes velice oblíbený letní biatlon, finské stezky, nejrůznější varianty orientačních běhů, střelby ze sportovních pistolí, vzduchovek i malorážek, paintball, golfové trenažéry, svahové tříkolky, koloběžky, in-line brusle, trampolíny, horolezecké stěny, lanové překážky, skalní lezení, lakros, baseball, florbal, badminton, či novější speedminton, celou řadu turnajů, soutěží, ale i kvízů a vědomostních úkolů. Snažili jsme se oživovat i dnes již trochu zapomenuté aktivity, jako je noční bivakování a pobyt v přírodě, chůze na chůdách, gorodky, úpolové a bojové sporty, pétangue, frisbee, jízdu na koních, potápění a vymýšleli si celou řadu vlastních disciplín nejen pro místní olympiádu, ale i pro netradiční rozcvičení, celotýdenní soutěže jednotlivců Supermapeťák i soutěže družstev Rallye Pastviny. Uvádět všechny další tradiční sporty, které dotvářely a dodnes dotvářejí kolorit celého týdne, je, myslím, zbytečné. Právě krásné prostředí Pastvinské přehrady se stalo místem, kde jsme všech dvacet ročníků, i když zpočátku v různých zařízeních, absolvovali. Již po dlouhou dobu je zde naším zázemím jedno z nejmodernějších sportovních center, které provozuje UP Olomouc.

Těší nás také, že jsme měli tu čest pracovat se sportovci na úplném začátku jejich sportovní kariéry, která v několika případech (cyklistika, lehká atletika, tenis, košíková, beach volejbal, fotbal, běžecké lyžování) dosáhla až do reprezentace našeho státu.

Srovnávat zázemí, sportovní vybavení nebo obsahovou náplň v počátcích našeho snažení a nyní jde jen těžko. Co však srovnávat lze, je snaha všech účastníků, bojovnost, čestnost, dobrá nálada, kamarádství a fair-play.

Letošní, jubilejní ročník se uskuteční v termínu 18. – 24.7.